Aktuálně

Audit ČIA a nové metody v rozsahu Akreditačního osvědčení

1.3.2022

V průběhu ledna proběhl napříč všemi laboratořemi ALS Czech Republic audit ČIA (Český institutu pro akreditaci, o.p.s.) s vynikajícím výsledkem.

Nejen, že byl audit úspěšný a obhájili jsme již zavedené metody, ale ještě jsme na seznam metod pro potravinové vzorky doplnili tyto nové parametry:

 
  • Stanovení alergenu β-laktoglobulinu metodou ELISA.
  • Stanovení kyseliny pantothenové (vit. B5), zatím v rozsahu potravinových doplňků.
  • Stanovení počtu koagulázapozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) – metoda průkazu.
  • Stanovení nízkých počtu Bacillus cereus – metoda průkazu.
  • Stanovení ethanolu.

 

 

Jak vlastně vybíráme metody, které chceme zařadit do rozsahu metod Akreditačního osvědčení?

Výběr metod souvisí zejména s naší dlouhodobou vizí a strategií.  Významným podnětem se stává i zvýšená poptávka od našich klientů, legislativní požadavky nebo momentální události v odborném prostředí.

Zařazení nové metody do rozsahu Akreditačního osvědčení s sebou nese i určitou finanční a personální zátěž. Příprava k auditu může obnášet i několikaměsíční odbornou a technickou přípravu samotné metody, její optimalizace pro naše podmínky a typy vzorků, validaci, následné zpracování dat a nezbytné dokumentace. Souhrnně se jedná o mnoho práce mimo rutinní denní analýzy. Celá snaha a hlavně pečlivá práce je korunována úspěšným posouzením výše zmíněné instituce a samozřejmě prvními objednávkami od našich klientů.

V případě dotazů kontaktujte náš zákaznický servis na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: czsupport.food@alsglobal.com.