Audit ČIA a nové metody v rozsahu Akreditačního osvědčení
1.3.2022
V průběhu ledna proběhl napříč všemi laboratořemi ALS Czech Republic audit ČIA (Český institutu pro akreditaci, o.p.s.) s vynikajícím výsledkem.
Nejen, že byl audit úspěšný a obhájili jsme již zavedené metody, ale ještě jsme na seznam metod pro potravinové vzorky doplnili tyto nové parametry:
- Stanovení alergenu β-laktoglobulinu metodou ELISA.
- Stanovení kyseliny pantothenové (vit. B5), zatím v rozsahu potravinových doplňků.
- Stanovení počtu koagulázapozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) – metoda průkazu.
- Stanovení nízkých počtu Bacillus cereus – metoda průkazu.
- Stanovení ethanolu.
Jak vlastně vybíráme metody, které chceme zařadit do rozsahu metod Akreditačního osvědčení?
Výběr metod souvisí zejména s naší dlouhodobou vizí a strategií. Významným podnětem se stává i zvýšená poptávka od našich klientů, legislativní požadavky nebo momentální události v odborném prostředí.
Zařazení nové metody do rozsahu Akreditačního osvědčení s sebou nese i určitou finanční a personální zátěž. Příprava k auditu může obnášet i několikaměsíční odbornou a technickou přípravu samotné metody, její optimalizace pro naše podmínky a typy vzorků, validaci, následné zpracování dat a nezbytné dokumentace. Souhrnně se jedná o mnoho práce mimo rutinní denní analýzy. Celá snaha a hlavně pečlivá práce je korunována úspěšným posouzením výše zmíněné instituce a samozřejmě prvními objednávkami od našich klientů.
V případě dotazů kontaktujte náš zákaznický servis na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: czsupport.food@alsglobal.com.