Aktuálně

LEPEK v potravinách

28.1.2025

Lepek (gluten) je skupina glykoproteinů (prolaminů) obsažených v obilovinách, jako jsou pšenice, žito, ječmen a oves. Jedná se o látku, která je zodpovědná za elasticitu těsta a strukturu pečiva.

Informace o alergenních látkách na obale:

  • V rámci nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům musí být všechny alergeny v potravinách jasně označeny.
  • Lepek je zahrnut do skupiny 14 hlavních alergenů, které musí být jasně odlišeny od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.
  • U zabalených a nebalených potravin – musí být informace o alergenních látkách uváděny rovněž na obale nebo v blízkosti místa nabídky nebalené potraviny dle zákona č. 110/1997 Sb.

Označení „Bez lepku“:

  • Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 828/2014, které stanovuje limity pro obsah lepku:
    • Bez lepku“: max. 20 mg lepku na kg výrobku.
    • Velmi nízký obsah lepku“: max. 100 mg/kg.
  • Údaje „Bez lepku“ anebo „Velmi nízký obsah lepku“ mohou být doprovázeny tvrzeními "vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku" nebo "vhodné pro celiaky". Tvrzení "speciálně připravená pro osoby s nesnášenlivostí lepku" nebo "speciálně připravená pro celiaky" mohou být také uvedeny. Podmínkou je, že daná potravina speciálně vyrobena, připravena a/nebo zpracována tak, aby v ní byl snížen obsah lepku jedné nebo několika složek obsahujících lepek, nebo aby v ní byly nahrazeny složky obsahující lepek jinými složkami, jež jsou přirozeně bezlepkové.
  • Informace o potravinách nesmí spotřebitele uvádět v omyl a nesmí být zavádějící vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají tyto stejné charakteristiky.

Označení „Může obsahovat stopy…“:

  • Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy vypracovali národní doporučení pro dobrovolné označování nezáměrného výskytu alergenů.
  • Pokud potravina obsahuje množství alergenu z důvodu nezáměrné kontaminace do hodnoty, která je považována za „nulovou“, není nutné na potravině uvádět informaci o výskytu „stopového množství alergenu“.
  • Pokud potravina určená pro konečného spotřebitele obsahuje stopová množství alergenu z důvodu nezáměrné kontaminace a je označena např. slovy “Může obsahovat stopy…“ nebo “Může obsahovat…“, je potravina označena v souladu s čl. 7 nařízení (EU) č. 1169/2011, jelikož spotřebitel je o výskytu stopového množství alergenu informován.
  • Pokud potravina obsahuje stopové množství alergenu z důvodu nezáměrné kontaminace a není – li potravina označena informací např. slovy “Může obsahovat stopy…“ nebo “Může obsahovat…“ je taková potravina považována za škodlivou pro zdraví podle čl. 14 nařízení (ES) č. 178/2002.
  • Větu „Vyrobeno v závodě, který zpracovává lepek (případně jiné alergeny)nelze považovat za informaci, ze které jasně vyplývá, že výrobek může obsahovat malé množství alergenní složky z křížové kontaminace, a tedy může představovat pro alergiky nebezpečí.
  • V případě překročení stopového množství alergenu, pokud se jedná o nezáměrnou kontaminaci, nelze tento alergen uvést ve složení, neboť se v takovém případě nejedná o složku potraviny, která je použita při výrobě potraviny a která je uvedena v receptuře. Spotřebiteli by tak byla poskytnuta zavádějící informace ohledně složení potraviny – tedy v rozporu s čl. 7 nařízení (EU) č. 1169/2011.

Maximální hodnoty množství alergenu v potravině, které je možné považovat za „nulovou a za „stopové množství“:

Látka vyvolávající alergii nebo nesnášenlivost  Maximální hodnota, která je považována za „nulovou“  Maximální hodnota, která je považována za „stopové množství“ 
Lepek 20 mg/kg  50 mg/kg 

Doporučené laboratorní metody ke stanovení lepku:

  • Princip: ELISA typu sandwich, typ protilátky R5, koktejlová extrakce, LOQ – 5 mg/kg; pro fermentované a hydrolyzované výrobky kompetitivní ELISA, ethanolová extrakce, typ protilátky R5, LOQ – 10 mg/kg.
  • Extrakční postup při izolaci lepku ze vzorku – v případě tepelně upravených potravin doporučení extrahovat pomocí speciálního extrakčního koktejlu, který zaručí dostatečnou extrakci i vázaného lepku.
  • Použití vhodné ELISA soupravy, založené na protilátce R5 v souladu požadavky normy Codex Alimentarius CODEX STAN 118–1979.

Leták Rychlotesty InviRapid® ke stažení.

Pro více informací a zaslání nabídky služeb kontaktujte náš zákaznický servis na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: czsupport.food@alsglobal.com.