Aktuálně

Označování nutričních hodnot na potravinách

13.4.2025

Označování nutričních hodnot na potravinách je klíčovým prvkem informování spotřebitelů o složení výrobků a podporuje zdravé stravovací návyky.

V Evropské unii je tato oblast regulována nařízením EU 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které stanovuje povinnost uvádět výživové údaje na obalech potravin. 

Tyto údaje musí být uvedeny v daném pořadí a prezentovány ve formě tabulky nebo lineárně, pokud prostor na obalu neumožňuje tabulkové zobrazení. Informace musí být čitelné, nesmazatelné a uvedené v českém jazyce

Údaje musí být uvedeny na 100 g nebo na 100 ml potraviny. Kromě toho může výrobce vztáhnout tyto údaje i na porci nebo jednotku spotřeby, pokud je uvedena jejich velikost a počet v balení.

V případě, že je na etiketě uvedeno výživové nebo zdravotní tvrzení, které zdůrazňuje určité živiny např. „zdroj vlákniny“, „s vitaminy“, deklarace množství látky/látek je povinná na základě Nařízení (EU) 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.

Pokud se uvádí údaje o vitaminech a minerálních látkách, musí být rovněž vyjádřeny jako % podíl referenčních denních výživových hodnot stanovených v části A, bodě 1, přílohy XIII, Nařízení (EU) 1169/2011.

Pokud jsou uvedené údaje o energetické hodnotě a obsahu živin vyjádřeny jako % podíl referenčních denních výživových hodnot stanovených v části B, přílohy XIII Nařízení (EU) 1169/2011, musí se uvést prohlášení: „Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Výpočet energetické hodnoty
Energetická hodnota potraviny se vypočítává pomocí specifických přepočítacích koeficientů pro jednotlivé makroživiny:​

Uvádění výživových údajů na obalu/etiketě vinařských výrobků
Od 8. prosince 2023 vstoupila v platnost povinnost uvádět výživové údaje a seznam složek na obalech vinařských výrobků. Výživové údaje musí obsahovat informace o energetické hodnotě, o množství tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli. Výživové údaje mohou být omezeny na energetickou hodnotu, která může být vyjádřena symbolem „E“ pro energii. V takovém případě se úplné výživové údaje (tj. energetická hodnota a dále množství tuků, NMK, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli) uvedou elektronickými prostředky dle čl. 119 odst. 4 Nařízení (EU) 1308/2013.

Evropská komise k této problematice publikovala otázky a odpovědi.  

NUTRI-SCORE
Evropská komise zvažovala zavedení jednotného systému nutričního označování potravin, známého jako Nutri-Score, který by spotřebitelům poskytoval rychlé a srozumitelné informace o nutriční kvalitě výrobků.

V březnu 2025 bylo rozhodnuto, že tento systém nebude povinně zaveden na úrovni EU, což znamená, že jednotlivé členské státy mohou rozhodnout o jeho implementaci samostatně.

Pro více informací k jednotlivým analýzám a zaslání nabídky služeb kontaktujte náš zákaznický servis na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: czsupport.food@alsglobal.com.