Revize pravidel EU pro označení data spotřeby na výrobku („spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“)
14.3.2022
V rámci strategie „From Farm to Fork“ se otevírá diskuse nad pravidly pro označení data „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“ a jejich možnou revizí.
Rozdíl mezi daty a pokyny pro jejich uvádění je detailně popsán v příloze X nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Jednou z cest, jak bojovat s plýtváním potravin, je neuvádět minimální trvanlivost u potravin s dlouhou dobou trvanlivosti.
Potraviny s prošlým „datem minimální trvanlivosti“ lze uvádět do oběhu, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny. Odpovědnost za bezpečnost výrobku však přebírá prodejce.
- návrh analýz dle povahy výrobku, jejich četnosti a frekvence,
- hodnocení analýz s ohledem na legislativní požadavky,
- senzorické posouzení na konci doby použitelnosti,
- skladování za definovaných podmínek,
- fotodokumentace vzorku,
- komplexní zpráva posuzující vhodnost navržené trvanlivosti,
- nasazení vzorků 7 dní v týdnu,
- online systém (WebTrieve) umožňující obdržení výsledku ihned po odečtení,
- svozová služba pokrývající celé území ČR,
- interpretace výsledků a poradenství.
Pro více informací k jednotlivým analýzám kontaktujte náš zákaznický servis na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: czsupport.food@alsglobal.com.
Leták Testy trvanlivosti - u nás jednoduše! ke stažení