Aktuálně

Stanovení arašídového alergenu

8.4.2017

Stanovení arašídového alergenu

Pražská laboratoř ALS nyní nově nabízí akreditované stanovení arašídového alergenu metodou ELISA.

Arašíd, burský oříšek, má ve skutečnosti blíže k fazolím než k ořechům. Podzemnice olejná, jejímž je plodem, totiž patří mezi luštěniny. Původním domovem podzemnice olejné je Jižní Amerika, konkrétně dnešní Peru a Ekvádor, a teprve s příchodem španělských dobyvatelů se rostlina rozšířila po celém světě. Dnes se pěstuje i v subtropickém pásmu a největším vývozcem arašídů je Čína následovaná Indií, USA a Řeckem.

Arašídy jsou velmi bohaté na živiny. Obsahují 25 % bílkovin, dále se v nich vyskytuje vitamín B1 (thiamin), B3 (niacin), B5, B6 a B9, antioxidanty a také významné množství resveratrolu. Nepříjemným aspektem je však přítomnost alergenních bílkovin. Bílkovinné alergeny arašídu způsobují velmi prudké reakce, tzv. anafylaktický šok, projevující se zrychleným pulzem, otoky, poklesem krevního tlaku až selháním oběhového systému a ztrátou vědomí. Nedostane-li se alergikovi včasné lékařské pomoci (epinefrin), končí anafylaktický šok smrtí.

Právě pro předcházení podobným událostem nabízí ALS stanovení arašídového alergenu v potravinách. Metoda s využitím speciálního komerčního kitu Bio-Check dosahuje kvantifikačního limitu 1 mg/kg a k analýze postačí 25 g vzorku; pro vyloučení případné kontaminace při manipulaci se vzorkem však důrazně doporučujeme zaslání originálního balení. Stanovení je akreditované pro sušenky, cereálie, čokolády a zmrzliny, tedy obecně matrice, v nichž se lze přítomnosti arašídu reálně obávat.

Pro další informace ohledně stanovení alergenu arašídu v potravinách prosím kontaktujte náš klientský servis na e-mailu czsupport.food@alsglobal.com, tel. č. +420 226 226 998 nebo využijte náš poptávkový formulář.